Kamień do ostrzenia noży to obowiązkowy atrybut każdego pasjonata doskonale naostrzonego ostrza. Narzędzie to sprawia, że praca w kuchni to jeszcze większa przyjemność, gwarantując nam oszczędność czasu i precyzje jaką uzyskujemy z wysokiej klasy naostrzonych noży.
Noże japońskie, bądź noże innego typu, nawet te najwyższej jakości w wyniku intensywnego użytku mogą się stępić w większym lub mniejszym stopniu, dlatego dobrze jest wcześniej zapoznać się z rodzajami ostrzałki a następnie się w nią zaopatrzyć.
Jakie są rodzaje kamieni do ostrzenia noży?
Rodzaje ze względu na kształt kamienia to:
- Kamienie owalne – przeznaczone są do ostrzenia zaokrąglonych a także wklęsłych noży.
- Kamienie płaskie – przeznaczone są do ostrzenia prawie każdych noży z wyjątkiem owalnych i wklęsłych.
Rodzaje ze względu na materiał, z którego są wykonane:
- Kamienie wodne naturalne - ich zaletą jest dokładne i skuteczne ostrzenie, a także niesamowity efekt końcowy. Stworzone są z całkowicie naturalnego tworzywa. Noże naostrzone na kamieniu wodnym cechują się długotrwałą ostrością. Zestawy, które po produkcji wyjeżdżają do magazynów zwykle są ostrzone właśnie tego typu kamieniami. Ich minusem jest natomiast najczęściej cena, szybka zużywalność oraz czas, który należy poświęcić przy ostrzeniu.
- Kamienie wodne syntetyczne – ich zaletą jest twardość a do ich produkcji wykorzystywany jest tlenek aluminium AI203 lub węglik krzemu SiC. Nadają się do ostrzenia większości typów noży, natomiast ich wada to tendencja do nierównomiernego ścierania ostrza.
- Kamienie olejowe – ich zaleta to olej wykorzystywany przy produkcji, który chroni ostrze noży przed korozją. Są to tradycyjne, powszechne kamienie wykorzystywany przy ostrzeniu stali węglowej i stopowej. Kamienie olejowe dają dobre efekty, lecz pochłaniają dużo czasu podczas ostrzenia.
- Kamienie diamentowe – największa z ich zalet to długowieczność, mogą wytrzymać nawet kilkanaście lat. Są bardzo twarde dzięki czemu cechują się szybkim i precyzyjnym naostrzeniem nawet najbardziej zniszczonych noży.
Jak wybrać odpowiedni kamień?
Ułatwienie w wyborze odpowiedniego kamienia do naostrzenia noży na pewno jest w stanie pomóc nam gradacja.
Kamienie wodne z gradacją 200-1000
Nazywane również kamieniami naprawczymi, są w stanie naostrzyć nawet najbardziej stępione noże.
Kamienie wodne z gradacją 300-500
Również nazywane są kamieniami naprawczymi stosowanymi do początkowego ostrzenia.
Kamienie wodne z gradacją 500-800
Kamienie naprawcze, które zastosowanie mają w ostrzeniu właściwym.
Kamienie wodne z gradacją 1000-2000
Są to kamienie dzięki którym wygładza się powierzchnie tnącą ostrza.
Kamienie wodne z gradacją 3000-8000
Dzięki temu typu gradacji, krawędź tnąca zostanie wypolerowana do efektu lustra.
Kamienie wodne z gradacją 10000-30000
Kamienie przeznaczone wyłącznie dla profesjonalistów, zapewniają ostrość porównywalną z japońskimi Katanami. Jeśli jest się amatorem, nie należy używać tego typu kamieni. Tak wysoka ostrość ostrza może prowadzić do poważnego uszczerbku na zdrowiu.
Pamiętaj by wybierać ostrzałki ze stabilną powierzchnią, najlepiej antypoślizgową. Dopasuj odpowiednią gradację oraz rozmiar kamienia, by użytkowanie było dla Ciebie wygodne.
Nie zapominaj o swoim bezpieczeństwie.
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą kamieni do ostrzenia japońskich noży.