Noże to narzędzia, które znalazły zastosowanie w wielu kuchennych zadaniach. Są nieodłącznym elementem, który towarzyszy nam w codziennym życiu, dlatego tak ważne jest, by posiadać odpowiednią i rzetelną wiedzę o ich funkcjach jak i o ich konserwacji.
Najczęściej noże używane są do krojenia warzyw, mięsa lub owoców. Podczas wykonywania tak prostych czynności nie brudzą się one znacząco, lecz by zaoszczędzić czas często myślimy o myciu ich w zmywarce. Jako użytkownicy profesjonalnych japońskich noży, lub każdego innego rodzaju tego typu asortymentu, powinniśmy znać podstawową zasadę, która brzmi: nigdy nie myj noży w zmywarce.
Dlaczego nie wolno?
Po pierwsze: Zmywarka może uszkodzić ostrze.
Najważniejszym powodem, dla którego noże nie mogą być myte w zmywarce, jest fakt, że zmywarka może bardzo szybko uszkodzić ostrze. Noże japońskie zazwyczaj wykonane są ze stali, która jest wytrzymała i odporna na korozję, natomiast źle znosi wysokie temperatury. Temperatura mycia w zmywarce osiąga nawet do 70°C, co może skutkować wyblaknięciem, odkształceniem oraz uszkodzeniem struktury ostrza noża.
Po drugie: Zmywarka może uszkodzić rękojeść noża.
Rękojeść noża jest to element, który niemalże w 100% jest zagrożony poprzez mycie w zmywarce. Bez różnicy czy będzie to rękojeść drewniana, metalowa czy polimerowa, żadna z nich nie nadaje się do czyszczenia w automatycznym sprzęcie.
Rękojeść drewniana: mycie w zmywarce sprawia, że drewno narażone zostaje na długotrwały wpływ wody poprzez chłonięcie jej. Efekt końcowy to odkształcenie elementu a nawet jego pękanie.
Rękojeść metalowa: mycie w zmywarce naraża na korozję nie tylko ostrze, ale i rękojeść.
Rękojeść polimerowa: wysokie temperatury wewnątrz zmywarki wpływają na właściwości polimeru prowadząc do osłabienia uchwytu w rezultacie tworząc matowienia a nawet rozwarstwienia się materiału.
Po trzecie: Korozja.
Zmywarka i zachodzące w niej procesy wspomagane przez ciepło, wysoką zawartość soli i środków chemicznych potęgują wzrost negatywnego procesu korozji skracając długowieczność noży.
Więc jak poprawnie dbać o noże?
Na pewno będzie to wymagać cierpliwości i zaangażowania, lecz nie jest to skomplikowany proces. Odpowiednie dbanie o nie w codziennych czynnościach takie jak: wycieranie noży od razu po umyciu, zostawianie ich do dokładnego wyschnięcia, olejowanie ostrza, będzie miało pozytywny wpływ na długowieczność naszych kuchennych narzędzi.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat jak poprawnie konserwować noże, odwiedź nasz artykuł, w którym dokładnie opisaliśmy ten proces.