Stal 7CR17 stała się niezwykle pożądanym surowcem na świecie, jej właściwości dorównują nawet najwyższym jakościowo rodzajom.
Zachodnie rynki – to właśnie na nich coraz bardziej na popularności zyskuje Stal 7CR17. Jej nieporównywalny stosunek jakości do ceny to prawdziwa rewolucja. Opracowana została przez drugą, najszybciej rozwijająca się gospodarkę świata – Chiny. 3000 lat p.n.e w tym regionie świata po raz pierwszy zaczęły pojawiać się wyroby z metalu. Doświadczenie ludności w tego typu wyrobach, pozwoliło na wynalezienie stali 7CR17
Dlaczego Stal 7C417 to taki fenomen?
Stal nierdzewna 7CR17 jest zbliżona właściwościami do japońskiej stali nierdzewnej SUS 440A jak i amerykańskiej AISI 440A – są one wykorzystywane do tworzenia wysokiej jakości jak i twardości noży i nożyczek, które znajdują zastosowanie m.in. w sprzęcie medycznym. Zbliżony skład czyni stal 7CR17 bardzo pożądanym surowcem na rynku.
Jakie są zalety nierdzewnej stali i jak wpływają one na noże kuchenne?
Podczas produkcji do stali dodaje się niewielkie ilości molibdenu (Mo) i wanadu (V) w celu zwiększenia twardości i odporności na zużycie, co automatycznie ma wpływ na długowieczność japońskich noży kuchennych, poza tym stal nierdzewna 7CR17 jest niezwykle wytrzymała i twarda w warunkach hartowania i odpuszczania oraz jest zarówno odporna na korozję, jak i nierdzewność.
Stal 7CR17 jako rewolujca w produkcji japońskich noży i nożyczek kuchennych.
Odopowiednia jakość materiału ma największe znaczenie na to, jak długo będą służyć produkty. Zawsze należy pamiętać by wybierać jak najbardziej jakościowe akcesoria do domu, by uniknąć częstych zakupów. Stal 7CR17 jest to rewolucja w produkcji japońskich noży i nożyczek kuchennych. Zapewnia im długowieczność, odporność na rdzę i niezwykłą wytrzymałość, dodatkowo jest bezpieczna dla zdrowia.
Zalety stali 7CR17 jak i japońskich noży kuchennych:
- Wysoka twardość,
- Odporność na korozję
- Długowieczność – zachowanie właściwości przez lata
- Najbardziej pożądany materiał do kontaktu z żywnością.
Czym rożni się 7CR17 od 4CR13 I 2CR13?
Przewagę zapewnia jej wyższość hartowania co wpływa na mniejsze zużycie i bardziej precyzyjne ostrzenie ostrzałką do noży. Noże jak i nożyczki kuchenne nie rysują się, nie ulegają uszkodzeniom przy ostrzeniu a także osiągają o wiele lepszą ostrość porównywalną z ostrością brzytwy.
Jaki jest skład chemiczny 7CR17?
Skład chemiczny% | ||||||||
Gatunek stali | do | Si (≤) | Mn (≤) | P (≤) | S (≤) | Cr | Ni (≤) | Mo (≤) |
7Cr17 (68Cr17) |
0,60–0,75 | 1,00 | 1,00 | 0,040 | 0,030 | 16.00–18.00 | (0,60) | (0,75) |
Właściwości mechaniczne ostrza:
- Twardość HRC materiału: ≥ 54 (hartowana),
- Twardość materiału HBW: ≤ 255 (wyżarzanie)
Stal 7CR17 stała sie fenomenem przez swoją ogromną ilość zastosowań. Wykorzystywana na całym świecie do medycyny, kuchni, instalacji domowych jest surowcem zdecydowanie niezbędnym we współczesności. 7CR17 otacza nas dookoła w codziennym życiu, to właśnie jej zawdzięczamy solidne, twarde sprzęty, które wspierają nas i służą nam przez lata.
Japońskie noże kuchenne ze stali 7CR17 posłuża Tobie i Twojej rodzinie przez lata. Przekazywane z pokolenia na pokolenie.