Sam zakup profesjonalnych japońskich noży bądź noży innego typu to dopiero początek prawdziwej przygody z dbaniem o nasze akcesoria. Poza odpowiednim naostrzeniem i ich konserwacją bardzo ważnym etap jest odpowiednie przechowywanie noży. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego jak odpowiedzialnie należy podchodzić do tego etapu i jak edukacja w tym temacie jest ważna by noże nie traciły szybko swojej ostrości.
Odpowiednie przechowywanie noży zapewnia ich długą żywotność oraz pozwala zachować ostrzu dłużej swoją ostrość nie wymagając od użytkownika częstego ostrzenia. Noże japońskie to w szczególności zakup, podczas którego warto rozważyć odpowiednie przechowywanie.
Najczęściej wykorzystywane sposoby na przechowywanie noży:
Listwa magnetyczna - jest to najlepszy sposób na przechowywanie noży ze względu na to, że odpowiednia pozycja, w której noże powinny się znajdować w spoczynku to ostrzem do góry. Listwa świetnie sprawdza się również do przechowywania innych akcesoriów takich jak nożyczki do krojenia lub obieraczki. Dodatkowo, jeśli jesteś posiadaczem japońskich noży, możesz wykorzystać listę magnetyczną do prezentowania ich elegancji i wykorzystać je jako dodatkowy element dekoracyjny.
Listwa magnetyczna jest najbezpieczniejsza dla noży, ponieważ ma najmniejszy kontakt z ostrzem dzięki czemu go nie niszczy.
Blok na noże kuchenne – bloki na noże to alternatywa dla listwy magnetycznej w przypadku, w którym nie mamy miejsca by taką listę zamontować. Plusem bloków jest na pewno ich mobilność oraz kompaktowość. Minusem natomiast jest to, że są one problematyczne w utrzymaniu w czystości, często nie można ich dokładnie wyczyścić bez odpowiednich dodatkowych narzędzi. Najważniejsze przy posiadaniu bloku to przechowywanie w nim noży w taki sposób, by podczas wyciągania i wkładania tylko grzbiet noża dotykał bloku, w innym wypadku stępimy ostrze i porysujemy blok.
Szuflada – jest to najmniej odpowiedni sposób przechowywania noży. Mimo, że ma ona zabezpieczać noże przed kontaktem z najmłodszymi domownikami, dziecko, które odkrywa świat często chętnie przeszukuje szuflady, co może narazić je na niebezpieczne skaleczenia. Dodatkowo, noże trzymane w szufladzie ocierają się o siebie co prowadzi do stępienia ostrza. Szuflady to również siedlisko kurzu – nie należy trzymać tam akcesoriów, które mają bezpośredni kontakt z żywnością.
Akcesoria zabezpieczające ostrze takie jak ochraniacze na noże najlepiej zakupić z odpowiedniego tworzywa jakim jest drewno jesionowe.
By dowiedzieć się więcej na temat dbania o noże odwiedź naszego bloga oraz zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem.