Kolekcja: Hebanowa, drewniana deska do krojenia
Drewno – najszlachetniejszy materiał deski do krojenia.
Deska do krojenia może być wykonana z wielu materiałów np.: plastik, szkło, granit, ceramika, czy drewno. Plastikowe deski do krojenia mogą okazać się rakotwórcze i niebezpieczne dla zdrowia, ze względu na pozostawianie śladowych ilości plastiku podczas krojenia. Szkło, granit i ceramika zaś mogą tępić noże kuchenne i uszkodzić japońskie noże kuchenne, cenione za swoją jakość. Drewniana deska do krojenia powinna być zawsze pierwszym wyborem.
Deska do krojenia drewniana czy bambusowa?
Bambus jest często wykorzystywanym materiałem do produkcji deski do krojenia. Cechuje się on jednak dużą elastycznością materiału i krótką żywotnością. Deska do krojenia szybko ulega zniekształceniu i ciężko z niej korzystać. Inaczej ma się sprawa z drewniana deska do krojenia. Warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonana. Dębowe deski do krojenia świetnie się sprawdzą, zaś drzewo hebanowe zapewni wysoką jakość użytkowania na długie lata.
Deska do krojenia – na co zwracać uwagę?
Oprócz materiału, z którego są wykonane, warto także zwrócić na użyteczność samej deski do krojenia. Specjalne żłobienia na krawędziach pozwolą zbierać wodę z umytych warzyw, zaś grubość deski zapewni solidną kontrolę podczas krojenia. Warto zwrócić również uwagę na design oraz jakość wykonania deski. Może ona także posłużyć jako podstawa deski serów, czy też innych ciekawych potraw dla Twoich bliskich.