Kolekcja: Kamień do ostrzenia noży z podstawą

Kamień do ostrzenia noży to gwarancja ostrości.

Podstawowym wyposażeniem każdej kuchni powinien być ostry nóż. Prawdziwą ostrość noży zapewni Ci ostrzenie noży na kamieniu. Jest to nieco trudniejsza technika, lecz efekt wynagrodzi Ci Twój wysiłek. Kamienie do ostrzenia noży gwarantują Ci pełną kontrolę nad procesem ostrzenia, a co za tym idzie – lepszą jakość ostrzenia.

Jaki kamień do ostrzenia noży?

Trzy podstawowe kryteria, na które trzeba zwrócić uwagę (w szczególności, kiedy już zakupiono noże japońskie) przy podjęciu decyzji o zakupie to jaką gradacje ma kamień do ostrzenia noży oraz czy ma solidną, antypoślizgową podstawę. Trzecią kwestią jest weryfikacja czy dany kamień wodny do ostrzenia noży jest uniwersalny. Dwustronna gradacja zaoszczędzi Ci miejsca w kuchni oraz środków na zakup kolejnego kamienia.

Wyróżnia się 3 podstawowe przedziały gradacji kamieni:

240 - 600 – tzw. kamienie naprawcze, służące do ostrzenia wstępnego. Dobry wybór w przypadku mocno stępionych noży.

800 – 2000 – świetnie sprawdzą się, kiedy ostrzysz nóż regularnie.

3000 – 8000 – kamień do noży o tej gradacji zapewnia perfekcyjną ostrość i na dłużej zachowuje właściwości noża.

 

Kamień wodny do ostrzenia noży – jak go używać?

Ostrzenie noży na kamieniu to nieporównywalnie wyższa jakość ostrzenia, niż zwykłymi ostrzałkami.

  1. Przygotuj swój zestaw noży kuchennych oraz namocz kamień do ostrzenia noży przez około 15 minut w pojemniku z wodą lub użyj specjalnego oleju.
  2. Na płaskiej powierzchni umieść antypoślizgową podstawę i umieść w niej kamień do noży.
  3. Ostrz pod odpowiednim kątem 15°, lekko dociskając, aż do uzyskania perfekcyjnej ostrości.

Ostrzenie noży na kamieniu jest początkowo bardziej wymagające, lecz tak jak ze wszystkim – szybko możesz nabrać wprawy. Niespotykany efekt, którego nie zapewni Ci zwykła ostrzałka jest jednak gwarantowany.   

1 z 3